Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Περάστε Κόσμε


Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα. Είναι μια μέρα αγώνα, όπως θα 'πρεπε να υπάρχουν πολλές. Σήμερα αφήνουμε στο πλάϊ τις συγκεντρωσούλες με τις σφυρίχτρες και τις μούτζες, τα βρώμικα σάντουϊτς και τους ξυλοπόδαρους και βγαίνουμε στο δρόμο συνειδητοποιημένα και όχι "ρομαντικά" και "γοητευτικά". Αφήνουμε τις πλατείες και βγαίνουμε εκεί που δίνονται οι μάχες : στο δρόμο.
Τα ραντεβού είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Ας πυκνώσουμε λοιπόν τις γραμμές, απ'όποιο μετερίζι μπορεί ο καθένας. Ας αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας κι ας μας ενώσει ο κοινός σκοπός : ο αγώνας ενάντια στον μεσαίωνα που προορίζουν για μας, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Η σημερινή επιλογή της νταλίκας είναι μέσα στα "πλαίσια του εορτασμού".
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος κυκλοφόρησε το Περάστε Κόσμε στα 1984, όταν είχαν συμβεί δύο ιστορικά γεγονότα στη ζωή-καριέρα του. Είχε παντρευτεί την Βασιλική Λαβίνα και είχε στραφεί σε ορχηστρικές συνθέσεις (ακόμα και χορωδιακές), αφήνοντας για λίγο το εντεχνο-λαϊκό-ριζίτικο προφίλ του.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο-σταθμό, με 12 διαλεχτά κομμάτια, τα οποία ακούστηκαν (ή θ'ακουστούν αργότερα) σε παραστάσεις των οποίων επιμελήθηκε τη μουσική.
Στους στίχους, δίπλα στους Μάνο Ελευθερίου και Οδυσσέα Ελύτη, βρίσκουμε τους Θεοδωρίδη, Σκούρτη, Μύρη αλλά και τον ίδιο τον συνθέτη, σε δύο ολόδικά του τραγούδια.
Όσο για τους ερμηνευτές, τα ονόματα μιλούν από μόνα τους : Μελίνα Μερκούρη, Σωτηρία Μπέλλου (σε μια απίστευτη ερμηνεία της Φάμπρικας) και Βασίλης Σκουλάς, ενώ συμμετέχει και η 40μελής Χορωδία του Αντώνη Κοντογεωργίου. Και, φυσικά, η Βασιλική Λαβίνα, μια σχετικά μέτρια φωνή που όμως (τα 'παμε) είναι η συμβία του συνθέτη.

Στο δρόμο αδελφές μου, στο δρόμο.

Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα
Η φάμπρικα
Έντιμο αίμα
Κάτω στης Μαργαρίτας τ'αλωνάκι
Ο αρκουδιάρης
Καφενείο η Ελλάς
Ζάβαρα-Κάτρα-Νέμια
Σκαραμαγκάς και Πειραιάς
Η μάνα του Αλέξανδρου
Χίλια μύρια κύματα
Οι οχθροί
Παραπονεμένα λόγια