Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Reelin' 'n' Rockin'








Καλημέρες λουλούδια μου.
Στην τροχιά των χαμένων, από προχθές το Rock 'n' Roll έχασε έναν από τους ανθρώπους που το έπλασαν. Έτσι απλά και ολίγον από μελοδραματικά.
Αυτός, που με μια χούφτα άλλους, έδωσαν στη μουσική την υπόσταση που πάντα της άξιζε και θα την αξίζει, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στις 18 Του Μάρτη, σε ηλικία 90 χρόνων.
Βασιλιάς της rock ουδέποτε ήταν. Ούτε και ο ο ίδιος το αποζήτησε. Μετά απ'αυτόν όμως, τα δωδεκάμετρα δεν ήταν πια ποτέ τα ίδια.

Γεννήθηκε Charles Edward Anderson, στις 18 Οκτώβρη του 1926 στο St Louis του Missouri, τέταρτος στη σειρά από 6 παιδιά. Ο πατέρας του ήταν εργολάβος και ιερέας σε εκκλησία βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν γυμνασιάρχης.
Στα 15 του έδινε ήδη τις πρώτες μουσικές παραστάσεις ενώ, στα 1944 καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία και εξέτισε ποινή 3 χρόνων, σε αναμορφωτήριο. Εκεί, έφκιασε το πρώτο γκρουπ του και, ήταν τέτοια η επιτυχία, που τους επέτρεψαν να δίνουν παραστάσεις και εκτός των τειχών.
Στα 1948 παντρεύτηκε και αναγκάστηκε να δουλέψει όπου έβρισκε για να συντηρεί το σπίτι του. Στα 1950, σαν συμπληρωματική εργασία, άρχισε να εμφανίζεται σε τοπικά μπαράκια του St Louis, όπου έπαιζε κυρίως τα blues που έμαθε από πισιρικάς.
Στα 1955, ο Chuck Berry ταξιδεύει στο Chicago και γνωρίζει τον Muddy Waters. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με την Chess Records. Παρότι πίστευε πως η δισκογραφική τον ήθελε για bluesman, γρήγορα ψυλλιάστηκε το R 'n' B και άλλαξε το σακάκι του, διασκευάζοντας ένα παραδοσιακό country τραγούδι (Ida Red), δημιουργώντας την πρώτη μεγάλη επιτυχία του, το Maybellene.
Η συνέχεια γράφτηκε με επιτυχίες, που διαδέχοταν η μία την άλλη.
Μέχρι, όμως, τα 1959, οπότε και κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε μία 14χρονη ινδιάνα σερβιτόρα. Στην αρχή καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, η οποία, μετά από δύο εφέσεις, έπεσε στα 3 χρόνια. Έμεινε στη φυλακή 1,5 χρόνο. Όταν όμως αποφυλακίστηκε, τον Οκτώβρη του 1963, τίποτα πια δεν θα ήταν το ίδιο. Κι'αυτό παρά το γεγονός, πως η british invasion τον είχε σαν θεό, διασκευάζοντας δικά του τραγούδια.
Από τα 1963 μέχρι τα 1970, τα singles που ηχογράφησε δεν θύμιζαν τίποτα από τα περασμένα μεγαλεία. Αρχίζει τότε, παραδόξως, η λαμπρή εποχή των live εμφανίσεων, όπου το ένα μετά το άλλο τα στάδια γεμίζουν για πάρτη του.
Μέχρι τα 2014 δεν σταμάτησε τις ζωντανές εμφανίσεις. Μάλιστα, από το 1996 μέχρι και το 2014, κάθε πρώτη τετάρτη του μήνα, έπαιζε σ΄ένα bar restaurant κοντά στη γενέτειρά του.

Για κληρονομιά, ο Chuck Berry μας άφησε 20 studio albums, 11 live, ενώ κυκλοφόρησαν πάνω από 40 compilations μέχρι σήμερα. Να προσθέσουμε σ'αυτά και 2 soundtracks, καθώς και 8 EP's αλλά και 50 singles.
Περί αναπαύσεως της ψυχής αυτού, το νταλικόφωνο σήμερις σας χαρίζει μερικά από τα αξέχαστά του.
R.I.P and Long Live Rock 'n' Roll

Rip it On
Nadine
Little Queenie
Oh Baby Doll
Promised Land
You Never Can Tell
Roll Over Beethoven
Rock and Roll Music
Reelin' and Rockin'
Sweet Little Sixteen
Sweet Little Rock and Roller
Johnny B Goode
Bye Bye Johnny
Beautiful Delilah
Back In The USA
Brown Eyed handsome Man
School Days
No Particular Place To Go
Maybellene